Omgaan met sensitiviteit en preventie van uitval door stress of hooggevoeligheid
 

@tol training en coaching richt zich op particulieren en bedrijven die te maken hebben met stress of overprikkeling door (hoog)gevoeligheid. Bovendien begeleidt zij hulpverleners en psychologen in het coachen van HSP. Dit vergt namelijk een andere manier van denken. 

Reden voor deze specialisatie is dat ik steeds meer meemaakte dat gevoelige mensen zich langdurig, -vaak jarenlang- uitgeput hadden door geen rekening te houden met hun gevoeligheid.
Vaak zijn mensen zich er echter niet van bewust dat hun zintuigen er voor zorgen dat zij steeds verder overprikkeld raken en dat het nodig is om betere condities te creëren voor zichzelf.

Wat is hoogsensitiviteit

Gevoelig zijn betekent veel en gedetailleerde informatie oppikken uit de omgeving, zowel met de gewone zintuigen als met de extra zintuigen, de zogenaamde antennes of 'voelsprieten'. De verwerking van de waarnemingen gaat zo intens dat het lijkt of HSP meer dan gemiddeld waarnemen en meestal ook nog eens alles tegelijkertijd. Dit is een ongekend handige eigenschap voor menige functie in een bedrijf, maar als men stelselmatig overbelast wordt, raakt men op den duur overgeactiveerd. Mensen kunnen dan bewust of ongemerkt vermoeid, gestrest, chaotisch, overprikkeld of 'prikkelbaar' worden. Langdurige overprikkeling kan leiden tot stressklachten en uitputting. Annek Tol, eigenaar van @tol training en coaching hoogsensitiviteit ontwikkelde de methode 'Cirkel van Overprikkeling' (r) om klachten als gevolg van stress en overprikkleing weer terug te dringen.

 

Cirkel van Overprikkeling

Iedereen is in meerdere of mindere mate sensitief. De mensen die zich meer dan gemiddeld bewust zijn van alle waarnemingen noemt men tegenwoordig hooggevoelig. HSP is de afkorting voor hoog sensitieve personen.

In deze tijd -van verhoogde tijdsdruk, van de vele informatiestromen, de kakafonie aan geluiden, beelden, mensen, drukte en hectiek-, wordt het steeds belangrijker om je te beseffen welke invloed je sensitiviteit heeft op je energiehuishouding en je gezondheid. Begrijpen hoe de dynamiek van hoogsensitiviteit werkt is daarom een belangrijke factor in de begeleiding van hooggevoeligheid door Annek Tol.

@tol training en coaching richt zich enerzijds op herstel na burnout, depressie, overspannenheid, chronische vermoeidheid of 'hyperactiviteit' a.g.v. stress bij kinderen... Anderzijds hebben de trainingen in het omgaan met hoogsensitiviteit een preventieve functie. Leren omgaan met  de eigenschap hoogsensitiviteit voorkomt namelijk uitputting en stress door een gevoelige aard.